sobota 4. února 2017

Série Skleněný trůn III. Dědička ohně

Skleněný trůn

Půlnoční koruna

Dědička ohně

Královna stínů

Celaena přežila smrtící soutěž i srdcervoucí ztrátu, ale zaplatila za to strašnou cenu. Teď musí cestovat do neznámé země a čelit zdrcující pravdě - pravdě o svém dědictví, která by mohla její život změnit navždy. Mezitím se na obzoru shromažďují temné síly, které chtějí zotročit celý její svět. Celaena tak musí najít sílu bojovat nejen proti svým vlastním démonům, ale i proti zlu, které chce král Adarlanu osvobodit a využít pro své plány.
Třetí díl Skleněného trůnu vypráví tři příběhy.
První popisuje Celaeninu cestu do země za mořem, Wendlynu, kde má podle králova rozkazu zabít královskou rodinu. Ona ale zamíří k vílí královně Maeve, která je její vzdálenou příbuznou, aby získala odpovědi na své otázky ohledně klíčů Sudby. Než ji však královna přijme, musí se Celaena naučit ovládat svou magii, což je pro ni velmi nebezpečné a bolestivé. Zároveň se dozvídáme hodně o její minulosti.
Druhý příběh se týká dění v Adarlanu. Na zámek přijede královský generál Aedion, o němž Chaol zjistí, že je Celaenin bratranec. A přestože naoko předstírá oddanost králi, ve skutečnosti plánuje jeho svržení a dosazení právoplatné dědičky království Terrasenu na trůn. Chaol se k němu přidává a společně plánují, jak krále přemoci. Zároveň se princ Dorian stejně jako Celaena snaží ovládnout svou magii. Také potkává krásnou ošetřovatelku Sorschu, která mu s ovládáním magie pomáhá, a do níž se později zamiluje.
Třetí příběh vypráví o čarodějnicích z velkého klanu Železozubých, které si král najal, aby byly součástí jeho vojska. Železozubé čarodějnice se dělí na tři klany, mezi kterými už po staletí panuje nevraživost, kvůli níž si často jdou vzájemně po krku. Učí se létat na wyvernech, zvláštních tvorech podobných drakům, aby se na nich mohly účastnit bitev. Také se mají zúčastnit bojových her, při nichž se rozhodne, který ze tří klanů bude bude vládnout ostatním dvěma, až král ovládne celý Adarlan. Čarodějnice určitě budou důležité i v dalším díle.
Kniha je úžasná, na 530 stránkách zažíváte nečekané zvraty, neuvěřitelná odhalení, úplně vás to vtáhne do děje a vy nemůžete přestat číst. Jediné co bych vytkla, každá další kapitola popisuje jiný z těch tří příběhů, člověk se v tom občas ztrácí a zapomíná, co určitému ději předcházelo v jiné kapitole, ale příběh je díky tomu poutavější, nezasekneme se celou věčnost u jedné jediné postavy. Kniha není tak děsivá jako předchozí dva díly, ale z určitých částí běhá mráz po zádech. A pokud jste citlivka jako já, určitě si u toho i pobrečíte.
Rozhodně doporučuji přečíst, hlavně pokud už máte přečtené první dva díly, stojí to za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat